Proiecte

Alba Iulia Smart City

Îmbunătățirea website-ului Municipiului Alba Iulia

Creșterea calității website-ului Municipiului Alba Iulia și pregătirea pentru un număr mare de vizitatori noi în 2018, anul Centenarului.

10% progres

Aplicație web publică
DIGITALIZARE
Frontend / Backend

BENEFICIAR

Primăria Municipiului Alba Iulia

PROVOCAREA

Alba Iulia – cealaltă capitală a României, se pregătește să aniverseze 100 de ani de la Marea Unire prin soluții digitale inteligente, inovative, pliabile pe nevoile oraşului şi puse gratuit la dispoziţia cetățenilor și vizitatorilor săi în 2018, când municipiul va fi în centrul evenimentelor dedicate sărbătoririi centenarului.

Cu ocazia centenarului, Primăria Alba Iulia s-a dedicat exclusiv tematicii de Smart City și își propune ca prin digitalizare și puterea exemplului să pună Alba Iulia pe harta oraşelor turistice digitalizate din lume. În acest sens, primăria Alba Iulia a încheiat o serie de protocoale de colaborare cu companii mici și mari din zona de IT&C, printre care și platfoma CivicTech RO, pentru a  dezvoltata soluții digitale fără vreun cost pentru municipalitate şi a le pune gratuit la dispoziţia oraşului în 2018, pentru testare.

Tocmai de aceea site-ul municipiului Alba Iulia va juca un rol central în 2018, în prezentarea și informarea cetățenilor și vizitatorilor săi asupra inițiativelor legate de centenarului Marii Uniri, dar și asupra inițiativelor de Smart City și a informațiilor esențiale obișnuite.SOLUȚIA

Soluția propusă de CivicTechRO constă în transformarea site-ului apulum.ro într-un site dedicat unui Oraș Smart, adaptat inițiativelor turistice de mare amplare.

Concret, echipa CivicTechRO va lucra în mod direct la implementarea următoarelor îmbunătățiri:

 • Îmbunătățiri de Interfață, Design, Conținut și Experiența a utilizatorului
  • Crearea unei secțiuni interactive cu hărți
  • Secțiunea Traseu și program transport public
  • Optimizarea documentelor
  • Accesibilitate de pe Dispozitive mobile
 • Accesibilitate
  • Vor fi adăugate opțiuni de vizualizare ce asigură accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități.
  • Rețele sociale – vor fi adăugate elemente ce facilitiează interacțiunea cu rețelele sociale
  • SEO – vom implementa optimizări SEO on-site astfel încât conținutul să fie indexat corect de către motoarele de căutare.
 • Modulul ecetatean.apulum.ro
  • Acest modul va permite găsirea rapidă a secțiunii website-ului ce conține informațiile căutate precum și instrumente de relaționare cu autoritățile administrative în funcție de tipul utilizatorului: rezident sau non-rezident, după modelul platformei statului Singapore.
 • Portal ebusiness.apulum.ro
  • Echipa CivicTech va dezvolta un portal dedicat mediului antreprenorial după modelul platformei statului Singapore (https://www.smeportal.sg/content/smeportal/en/home.html). Acest portal, în care orice companie din Alba Iulia se poate înscrie, va conține noutăți și informații utile mediului antreprenorial local, va contribui la dezvoltarea networking-ului antreprenorial pentru a oferi susținere în procesul dezvoltării comunitare.

Soluția finală va integra de asemenea și feedback de la cel puțin 100 de utilizatori din comunitatea CivicTechRO pentru evaluarea evoluției experienței utilizatorilor pe website-ul Municipiului Alba Iulia în versiune de Private Beta.STATUS

În prezent, se lucrează la cercetarea contextului și a proceselor deja existente, în vederea realizării unui plan ce urmărește într-o primă etapă să eficientizeze și să optimizeze procesele interne.

Etapele de lucru ale proiectului constau în:

 1. Cercetarea proceselor existente de publicare a datelor
 2. Agrearea unei proceduri simplificate de publicare a datelor și definitivarea specificațiilor funcționale ale platformei
 3. Implementarea platformei publice și a interfeței de administrare
 4. Testare, îmbunătățiri și training funcționari publici
 5. Publicare și mediatizare platformă, realizare manual de utilizare și manual tehnic


CE URMEAZĂ

După definitivarea cerințelor, pasul următor este dezvoltarea și implementarea efectivă a platformei, folosind o metodologie agilă de lucru. Ulterior va urma testarea și lansarea publică.

De asemenea, suntem în etapa de completare a echipei de lucru, așa că dacă dorești să contribui și tu,
Înregistrează-te ca Voluntar!

Dăm startul formării de echipe de lucru!

Crezi că poți ajuta? Înscrie-te ca VOLUNTAR!

Echipa CivicTech va utiliza de regulă tehnologii și standarde de tip open-source și open-data pentru dezvoltarea platformei propuse. Atunci când este necesară utilizarea unor licențe software non open-source (gratuite sau nu), acestea vor fi agreate înainte împreună cu reprezentantul desemnat de Municipiul Alba Iulia.

Soluțiile tehnice vor respecta standarde înalte de securitate cibernetică, caracteristice unor platforme similare.

Coordonatorul de Proiect este Claudiu Ceia.

Proiectul caută noi colaboratori voluntari.
Vrei să contribui? Înregistrează-te ca Voluntar!

Vom reveni în curând cu noi informații despre progresul acestui proiect!

Până atunci, iată mai multe detalii despre ce se pregătește la Alba Iulia în 2018!