Proiecte

e-Cetățean Alba Iulia Smart City

Platforma dedicată simplificării interacțiunii cetățenilor cu Primăria Municipiului Alba Iulia

Dezvoltarea de noi funcționalități și îmbunătățirea experienței cetățenilor în platforma e-Cetățean – Alba Iulia Smart City

10% progres

Aplicație web internă
DIGITALIZARE
Frontend / Backend

BENEFICIAR

Primăria Municipiului Alba Iulia

PROVOCAREA

Alba Iulia – cealaltă capitală a României se pregătește să aniverseze 100 de ani de la Marea Unire prin soluții digitale inteligente, inovative, pliabile pe nevoile oraşului şi puse gratuit la dispoziţia cetățenilor și vizitatorilor săi în 2018, când municipiul va fi în centrul evenimentelor dedicate sărbătoririi centenarului.

Cu ocazia centenarului, Primăria Alba Iulia s-a dedicat exclusiv tematicii de Smart City și își propune ca prin digitalizare și puterea exemplului să pună Alba Iulia pe harta oraşelor turistice digitalizate din lume. În acest sens, primăria Alba Iulia a încheiat o serie de protocoale de colaborare cu companii mici și mari din zona de IT&C, printre care și platfoma CivicTechRO, pentru a  dezvolta soluții electronice digitale fără vreun cost pentru municipalitate şi a le pune gratuit la dispoziţia oraşului în 2018.

Și pentru că ‘un oraș inteligent ar trebui să aibă în nucleul design-ului nevoile cetățenilor pe care îi va servi’, Primăria din Alba Iulia își dorește să îmbunătățească și să facă mai atrăgătoare platfoma de servicii electronice disponibile deja pentru e-cetățeanii din Alba, care în prezent sunt disponibile ca funcționalități ale site-ului Apulum.ro.

Obiectivele proiectul e-Cetățean Alba Iulia sunt creșterea gradului de utilizare a interfeței e-cetățean, a serviciilor electronice disponibile online și aprecierea de către cetățenii care le folosesc a unei experienței mai bune de utilizare.SOLUȚIA

O interfață e-cetatean îmbunătățită este esențială conceptului de smart-city, având impact direct asupra gradului de mulțumire al locuitorilor în raport cu administrația locală. În plus, creșterea numărului de funcționalități și îmbunătățirea experienței utilizatorilor va conduce la un număr mai mare de cetățeni ce va apela la interfața e-cetatean pentru solicitări și plăți.

CivicTechRO își propune să dezvolte și să transfome platforma e-cetațean-apulum.com prin îmbunătățiri aduse la:

  • calitatea și eficiența operațională, electronică și de inter-operabilitate a serviciilor electronice disponibile pentru cetățenii din Alba Iulia
  • calitatea experienței de utilizare pe orice tip de dispozitiv (laptop, telefon, tabletă, etc.);
  • calitatea experienței utilizatorilor în parcurgerea informațiilor de pe website;

Concret, livrabilele propuse pentru platfoma e-cetețean Apulum sunt:

  • Îmbunătățiri de înregistrare și autentificare

– simplificarea înregistrare cont nou pentru persoane fizice și juridice
– posibilitatea înregistrării/autentificării prin intermediul rețelelor sociale

  • Îmbunătățiri în secțiunea de date personale ale utilizatorului

– extinderea tipurilor de date personale ce pot fi completate de utilizator

  • Implementarea unui serviciu de programare online a cununiilor civile
  • Furnizarea de formulare inteligente, pre-completate cu datele personale ale utilizatorului
  • Sistem de transmitere de cereri/formulare

– generare automată a numărului de înregistrare
– posibilitatea de vizualizare a stadiului de soluționare a cererii de către utilizator

  • Sistem raportare și sesizări:

– raportare incidente, vizualizare lucrări / sesizări publice de intervenție în comunitate
– vizualizare informații filtrate pe baza datelor personale ale utilizatorilor

Beneficiarii finali ai acestui proiect sunt cetățenii orașului Alba Iulia, care vor putea să își plătească taxele și să efectueze mai multe operațiuni administrative mai rapid și mai ușor, online.

Ne dorim de asemenea ca prin acest proiect să construim un model ușor replicabil pe care ulterior Primăria Alba Iulia să îl pună la dispoziția altor administrațiilor locale sau regionale.STATUS

În momentul de față, se lucrează la definitivarea cerințelor și la agrearea specificațiilor tehnice necesare dezvoltării și îmbunătățirii platfomei de e-cetățean Alba Iulia.CE URMEAZĂ

După definitivarea cerințelor, pasul următor este dezvoltarea și implementarea efectivă a platformei, folosind o metodologie agilă de lucru. Ulterior va urma testarea și lansarea publică.

De asemenea, suntem în etapa de completare a echipei de lucru, așa că dacă dorești să contribui și tu,
Înregistrează-te ca Voluntar!

Dăm startul formării de echipe de lucru!

Crezi că poți ajuta? Înscrie-te ca VOLUNTAR!

Echipa CivicTech va utiliza în general aceleași tehnologii pe baza cărora este construită deja aplicația. În cazul în care se identifică avantaje în utilizarea altor tehnologii, utilizarea acestora va fi agreată în avans împreună cu reprezentantul Municipiului Alba Iulia desemnat pentru proiect.

Software-ul extern, integrat de către echipa de dezvoltatori acolo unde este cazul, va fi în general sub licență open-source. Atunci când este necesară utilizarea unor altfel de licențe software (gratuite sau nu), acestea vor fi agreate înainte împreună cu reprezentantul desemnat de Municipiul Alba Iulia.

Echipa CivicTech va analiza nivelul de securitate al interfeței e-cetățean a Municipiului Alba Iulia, va propune și implementa soluții ce oferă securitate cibernetică la standarde înalte. În plus, echipa CivicTech va realiza un ghid tehnic de securitate cibernetică a interfeței e-cetățean ce va detalia măsurile implementate și strategia de actualizare a lor. Acest ghid va putea fi utilizat ca referință pe viitor de orice profesionist în domeniu pentru a verifica și actualiza securitatea interfeței e-cetățean.

Coordonatorul de Proiect este Lucian Stuparu.

Proiectul caută noi colaboratori voluntari.
Vrei să contribui? Înregistrează-te ca Voluntar!

Vom reveni în curând cu noi informații despre progresul acestui proiect!

Până atunci, iată mai multe detalii despre ce se pregătește la Alba Iulia în 2018!