Proiecte

Open Energy

Utilizarea Open Data pentru încurajarea unui comportament responsabil de consum al energiei electrice

Proiect-pilot de transparentizare, promovare de bune practici și asumare publică a unui consum responsabil de energie electrică din partea a 20 de instituții publice.

100% progres

Campanie integrată de digitalizare
INFORMARE / PREZENTARE
Comunicare / Dezvoltare Software / Inovație

BENEFICIAR

CivicTech România

PROVOCAREA

Consumul responsabil de energie electrică și cultura eficienței energetice sunt subiecte rareori discutate și asumate public în România, chiar și în cadrul peisajului activ al societății civile românești.

Cu toate că prețul la energie electrică este într-o continuă creștere, ne lipsesc exemplele publice de bune practici, de transparență și de asumare care să încurajeze un consum responsabil de energie electrică în rândul societății.

În contextul în care una dintre cele mai mari cheltuieli recurente ale statului român pe care implicit le suportăm cu toții este reprezentată de consumul de energie electrică din instituțiile publice, iar acestea nu au instrumentele necesare pentru a monitoriza, corecta și promova prin exemplu propriu un comportament responsabil și transparent de consum pentru angajați, cetățeni și societate, se perpetuează lipsa interesului pe acest subiect, în timp ce nevoia de a eficientiza consumul crește o dată cu mărimea aparatului administrativ al statului și cu pretul per kw.

SOLUȚIA

Ne propunem să sporim gradul de conștientizare publică și să încurajăm comportamente de consum responsabil de energie electrică în societatea românească printr-o abordare de sus în jos și să facilităm implementarea de exemple pozitive de bune practici din partea instituțiile publice către cetățeni, folosind tehnologia deschisă, implicarea civică și principiile Open Data.

Proiectul vizează dezvoltarea, implementarea și promovarea unui instrument IT&C de monitorizare publică a consumului de energie electrică al instituțiilor publice cu implementare inițială în regim pilot în 20 de instiituții de stat. Această aplicație va avea o interfață dedicată instituțiilor publice care doresc să se înregistreze în program, prin care acestea să își poată publica periodic datele despre consum, în timp ce interfața publică va afișa datele procesate, concentrându-se pe monitorizarea în timp a consumului de energie electrică.

ETAPELE PROIECTULUI

 • Vom identifica și apoi vom stabili parteneriate cu cel puțin 20 de instituții publice interesate să încurajeze prin exemplu propriu angajamentul pentru un consum responsabil de energie electrică. Acestea vor contribui la proiect prin furnizarea periodică a datelor privind consumul propriu.
 • Vom dezvolta o platformă online de uz intern și public care va afișa datele privind consumul de energie publicate de instituțiile partenere, în conformitate cu principiile Open Source și Open Data. Angajații instituțiilor vor putea introduce date privind consumul de energie în platformă, în timp ce interfața publică va afișa datele procesate, concentrându-se pe indicatorii de eficiență cheie. În plus, beneficiind de experiența voluntarilor și specialiștilor din industrie vom stabili o formulă pentru un indice de eficiență energetică a unei instituții.
 • Ulterior etapei de dezvoltare și de colectare de date, vom publica și vom promova în regim public platforma de monitorizare a consumului de energie electrică din instituții și vom începe să o promovăm în conformitate cu strategia de comunicare a proiectului.
 • Împreună cu voluntari și experți din companii de energie electrică (ex: Enel) vom elabora un set de recomandări generale pentru eficiența energiei electrice a instituțiilor publice.
 • Vom organiza sesiuni de informare pentru reprezentanții celor 20 de instituții publice, axate pe explicarea recomandărilor și a soluțiilor de optimizare elaborate de specialiști.
 • Vom organiza întâlniri cu voluntari care doresc să se implice în dezvoltarea viitoare a proiectului în regim deschis și transparent.
 • În cadrul activității finale, vom finaliza raportarea și evaluarea proiectului și vom stabili un plan pentru o fază viitoare de continuare.

STATUS

În cadrul programului de granturi Fondul pentru Inovare Civică dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – prin care ONG-urile din România pot beneficia de până la 60.000 de lei finanţare nerambursabilă/an pentru proiectele lor – ideea acestui proiect s-a numărat printre cele 6 proiecte câștigătoare în categoria „Mobilizare civică în vederea accesului îmbunătățit la energie din totalul de 42 de idei de proiecte înscrise în concurs în 2017.

Astfel, proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 58,776 RON din partea Fondului pentru Inovare Civică, care va acoperi în regim transparent costurile proiectului precum și o componentă de dezvoltare organizațională a comunității CivicTech România pe o durata de 10 luni. Valoarea integrală a proiectului este estimată la 131,536 RON, din care 55% este valoarea contribuției în muncă voluntară a echipei permanente CivicTech România (adică 72,760 lei).

Proiectul se desfășoară începând din aprilie 2018 și are o durată de implementare de 10 luni. CivicTech România este singura entitate care va implementa acest proiect și se angajează astfel să asigure transparență și să faciliteze colaborarea dintre instituții publice, voluntari și specialiști, în conformitate cu misiunea și viziunea comunității. Pe durata celor 10 luni acoperite de finanțare activitatea CivicTech România din cadrul proiectului se va supune implicit normelor de raportare și de colaborare impuse de finanțator.

Echipa proiectului a prezentat proiectul Open Energy instituțiilor publice selectate de noi să facă parte din proiect, în cadrul unor întâlniri bilaterale. În urma acestor întâlniri, mai mult de 20 instituții publice și-au exprimat interesul să coopereze cu CivicTech România în cadrul proiectului, pentru a contribui la deschiderea datelor despre consumul energiei electrice precum și pentru a promova un comportament responsabil de consum în rândul populației prin exemplul propriu. Astfel, instituțiile co-optate în proiect speră ca și cei care își urmăresc deja lunar propriul consum să ia în calcul, pe termen lung, o eventuală implementare a anumitor metode de eficientizare.


CE URMEAZĂ

În prezent, suntem în faza de încheiere și semnare a acordurilor de colaborare cu instituțiile care au acceptat să devină model de transparență și responsabilitate publică în ceea ce privește eficientizarea consumului de energie electrică. În același timp, echipa tehnică a proiectului este în faza de documentare, analiză și definitivare a specificațiilor tehnice ale platformei Open Energy.

Până în luna septembrie 2018, echipa proiectului se va concentra pe formalizarea colaborărilor cu instituțiile publice beneficiare precum și pe dezvoltarea platformei Open Energy.

Dacă vrei să fii și tu parte din acest proiect:

___

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Enel România. 

1. În data de 26 iunie 2018, CivicTech România a încheiat deja Acordul de Colaborare cu Primăria București Sector 1 în cadrul acestui proiect. Primăria Sector 1 va publica lunar în platforma Open Energy datele de consum al energiei electrice pentru următoarele instituții:

 • Primăria București Sector 1
 • Centrul Militar Sector 1

2. În data de 13 iulie 2018, CivicTech România a încheiat Acordul de Colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în România;

3. În data de 6 septembrie, CivicTech România a încheiat Acordul de Colaborare cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

4. În perioada septembrie – octombrie 2018 am încheiat acorduri de colaborare cu următoarele instituții de învățământ:

 • Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, București
 • Școala Gimnazială nr. 92, București
 • Școala Gimnazială “Vasile Alecsandri”, București
 • Școala Gimnazială nr. 135, București
 • Școala Gimnazială nr. 2, București
 • Școala Gimnazială “Elena Văcărescu”, București
 • Școala Gimnazială nr. 86, București
 • Școala Gimnazială nr. 5, București
 • Școala Gimnazială nr. 200, București
 • Școala Gimnazială “Avram Iancu”, Alba Iulia
 • Școala Gimnazială “Mihai Eminescu”, Alba Iulia
 • Școala Gimnazială “Vasile Goldiș”, Alba Iulia
 • Școala Gimnazială “Ion Agârbiceanu”, Alba Iulia
 • Colegiul Tehnic “Dorin Pavel”, Alba Iulia
 • Colegiul Tehnic “Alexandru Domșa”, Alba Iulia

Crezi că poți ajuta și tu?

Înregistrează-te ca Partener!
Înscrie-te ca VOLUNTAR!

După etapa de recrutare a partenerilor instituționali și de analiză, echipa de lucru va elabora lista de funcționalități și a specificațiilor tehnice ce se pretează pentru un astfel de proiect, cu respectarea principiilor Open Data și Open Source.

SCALABILITATE & INOVARE

Soluția propusă vizează a fi implementată în regim pilot în București, Ilfov și Alba Iulia și va putea fi ulterior extinsă și replicată cu ușurință fără noi eforturi de dezvoltare. Acest lucru este posibil întrucât platforma va fi dezvoltată utilizând tehnologii Open Source, codul sursa fiind deschis și non-dependent de dezvoltatorul inițial, ceea ce permite replicarea proiectului și în alte domenii relevante. După finalizarea finanțării, proiectul va fi continuat și actualizat cu regularitate de comunitatea CivicTech România. 

O abordare inovativă va fi transpusă în modul de vizualizare al datelor legate de consumul de energie, întrucât ne propunem să afișăm și sursele de energie folosite (cărbuni, nuclear, hidro etc) de instituții. Alternativ, ne propunem să afișăm și informațiile naționale ce țin de producția de energie electrică raportată la media națională de consum, pentru a oferi un context mai larg asupra nevoii de eficientizare a consumului de energie.

Ne propunem de asemenea să identificăm în rândul instituțiilor beneficiare cel puțin o instituție care ținteste implementarea de soluții de generare de energie sustenabilă (ex: panouri solare, iluminare economică etc). Astfel, vom putea afișa datele de consum înainte și după implementarea unor soluții mai eficiente de energie. De asemenea, vizăm să identificam și instituții care au deja în vedere modalități de monitorizare a energiei pe diferite segmente (încălzire, iluminat etc). Astfel putem segmenta chiar și mai mult tipul de consum în aplicația IT&C.

Mai mult decat atat, ne propunem să găsim, împreună cu experții în eficiența energetică, o formulă de calcul a eficienței energetice pentru instituții publice. Această formulă ar trebui să fie bazată pe datele publice pe care le putem obține (ex: suprafața utilă a clădirilor, echipamente), iar astfel vom putea afișa un indice de eficiență al consumului energetic, pe care să îl promovăm și să îl aducem la statutul de deziderat, în beneficiul tuturor părților implicate în proiect.

SUSTENABILITATEA PROIECTULUI

Sustenabilitatea proiectului, cât și potențialul de replicare este dezvoltarea aplicației IT&C în regim  Open Source / Codul Deschis, ceea ce înseamnă că software-ul care va sta la baza soluției IT&C de monitorizare a consumului electric din instituțiile publice va fi disponibil gratuit, fără licențiere, astfel că oricine îl va putea prelua sau îmbunătăți cu ușurință, în regim deschis și cu costuri minimale, necesare doar configurării și nu dezvoltării de la 0.

O abordare inovativă și extrem de eficientă din punct de vedere al costurilor, codul Open Source va sprijini beneficiarii instituții publice din România să fie proprietari pe codul programelor software din gestiune, contrar practicelor autohtone în materie de servicii IT&C.

De asemenea, prin Open Source, îmbunătățirile și actualizările viitoare pentru acest proiect se vor putea face mult mai rapid, astfel că instituțiile publice vor putea ține pasul cu tehnologia mai ușor. În plus, pe lângă posibilitatea de vizualizare a datelor obținute în urma implementării în instituții, proiectul va permite și compararea acestor costuri raportate unitar, dar și evidențierea anomaliilor de consum.

ECHIPA DE PROIECT:

 • Ludmila Stuparu – Manager de Proiect:
  • Responsabilități: Ludmila va asigura managementul și gestionarea eficientă a proiectului, a echipei de proiect, prioritizarea parteneriatelor și activităților proiectului, precum și relația cu finanțatorul.
 • Marius Ghitoiu – Specialist, Manager Tehnic Proiect
  • Responsabilități: Marius va conduce și va gestiona aspectul tehnic al proiectului, fiind direct responsabil de toate aspectele ce țin de proiectare si design, implementare, setup-ul aplicației pe mașini de test, testarea aplicației din punct de vedere al calității, performanței și al securității. În plus, Marius va fi responsabil de menținerea relației cu specialiștii tehnici/administrativi ai instituțiilor beneficiare, precum și a relației cu specialiștii Enel/din zona energiei electrice și va asigura aspectul tehnic ce ține de capacitatea de inovare, replicare și sustenabilitate a proiectului.
 • Lucian Stuparu – Specialist, Asistent de Proiect
  • Responsabilități: Lucian va asigura coordonarea activității și a echipei de lucru, servind drept liant între managementul de proiect, dezvoltare tehnică a aplicației IT&C, raportarea financiară și activitatea de comunicare. Astfel, Lucian va fi responsabil cu asigurarea disponibilității și implicarea resurselor necesare în condiții optime, precum și de integrarea tuturor componentelor și livrabilelor conform calendarului de proiect.

 • Ella Moroiu – Specialist, Manager de Comunicare
  • Responsabilități: Ella va asigura coordonarea și execuția activităților de prezentare, informare, comunicare și promovare publică convergente acestui proiect prin dezvoltare de conținut, crearea și diseminarea de informații și materiale de promovare, activități de PR, organizare evenimente, comunicare și marketing digital
 • Alexandru Chirapleș – Specialist, Manager Financiar
  • Responsabilități: Alex va gestiona finanțarea nerambursabilă, cheltuielile de proiect precum și managementul financiar, fiind responsabil de gestiune, evidență, plăți, cheltuieli, centre de cost și contabilizare analitică, pentru a asigura transparență, eficientizare de consum a resurselor financiare și aliniere la cerințele de raportare ale finanțatorului, precum și de normele de impozitare în vigoare.

În plus, proiectul este în căutare de voluntari care doresc să se implice.
Vrei să contribui și tu? Înregistrează-te ca Voluntar!

Iată care sunt cele șase inițiative pentru îmbunătățirea accesului la energie finanțate în 2018 prin Fondul pentru Inovare Civică, inițiat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Fondul pentru Inovare Civică sprijină soluţii sau modele de implicare a oamenilor pentru dezvoltarea comunităţii.

Vom reveni în curând cu noi informații despre progresul acestui proiect!