Proiecte

Open Data Alba Iulia

Platforma de Date Deschise a Municipiului Alba Iulia

Dezvoltarea unei platforme online de informare și vizualizare a datelor publice din Alba Iulia

60% progres

Aplicație web publică
DIGITALIZARE
Frontend / Backend

BENEFICIAR

Primăria Alba Iulia

PROVOCAREA

România a aderat în 2011 la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, asumându-și să promoveze transparența, implicarea cetățenilor, lupta împotriva corupției și exploatarea noilor tehnologii în consolidarea guvernării. Rapoartele intermediare ale OGP arată însă că în România implementarea acestui angajament este limitată și din acest motiv implicarea cetățenilor la luarea deciziilor la nivel local continuă să fie una nesemnificativă.

Din acest motiv, ne-am propus să ridicăm ștacheta în ceea ce privește calitatea datelor deschise din România și urmează să oferim o alternativă superioară din punct de vedere tehnic a calității datelor și a experienței utilizatorilor.

OPORTUNITATEA

Alba Iulia – cealaltă capitală a României se pregătește să aniverseze 100 de ani de la Marea Unire prin soluții digitale inteligente, inovative, pliabile pe nevoile oraşului şi puse gratuit la dispoziţia cetățenilor și vizitatorilor săi în 2018. Cu ocazia centenarului, Primăria Alba Iulia s-a dedicat exclusiv tematicii de Smart City și își propune ca prin digitalizare și puterea exemplului să pună Alba Iulia pe harta oraşelor turistice digitalizate din lume. În acest sens, Primăria Alba Iulia a încheiat o serie de protocoale de colaborare cu companii mici și mari din zona de IT&C, printre care și platfoma CivicTech RO, pentru a  dezvoltata soluții digitale orientate către cetățean şi a le pune gratuit la dispoziţia oraşului în 2018, pentru testare.

Proiectul “Open Data Alba Iulia” – propus de CivicTech România și asumat de către Primăria Alba Iulia ca soluție tip smart city orientată către cetățean, este o platformă de date deschise realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.SOLUȚIA

Prin acest proiect, CivicTech Romania își propune să contribuie la creșterea gradului de participare a cetățenilor în procesul decizional al autorităților locale și creșterea implicării autorităților locale în procesul de deschidere a datelor.

În acest scop am abordat proiectul plecând din instituție, înțelegând procesele interne și propunând soluții de optimizare a publicării datelor, inclusiv automatizarea publicării acolo unde e posibil, iar aici deschiderea Primăriei Municipiului Alba Iulia este esențială. În același timp, urmărim cu prioritate experiența utilizatorului, indiferent de categoria sa.

Platforma va avea 3 categorii principale de beneficiari:

 1. cetățenii care pot să înțeleagă mai bine realitățile localității în care trăiesc și modul în care este administrata aceasta, ceea ce va duce la un comportament civic mai responsabil, fie ca e vorba de prezenta la vot, cat si de implicarea in comunitate.
 2. societatea civila care poate sa analizeze aceste date in detaliu si sa le foloseasca pentru a veni cu recomandări sau critici, precum și pentru a crește impactul social al proiectelor
 3. dezvoltatorii software care vor putea sa integreze fluxuri de date oficiale aducând plus valoare produselor lor.

Soluția propusă de comunitatea CivicTech România la deschiderea identificată de Municipiul Alba Iulia constă în crearea unei platforme de date publice deschise.

Livrabilele propuse sunt:

 1. Constituirea unui grup de lucru consultativ pe Open Data la nivelul Primăriei Alba Iulia
 2. Organizarea a minim 3 ședințe de lucru a grupului consultativ pentru a elabora o strategie de open data a orașului Alba Iulia
 3. Elaborarea unei strategii de Open Data pentru Primaria Alba Iulia
 4. Dezvoltarea unui instrument de Open Data care va contine 5 seturi de date de interes public pentru cetățenii orașului Alba Iulia
 5. Crearea unei platforme online de vizualizare și preluare a datelor publicate de Municipiul Alba Iulia (opendata.apulum.ro)
 6. Crearea unei interfațe de administrare/publicare a datelor pentru funcționarii publici
 7. Crearea unui manual de utilizare și a unui manual tehnic de utilizare a platformei
 8. Crearea unei proceduri simplificate de curățare și publicare a datelor
 9. Lansarea si promovarea publica a pltformei
 10. 10.000 de utilizatori ai platformei de Open Data

Soluția de va fi găzduită pe servere ce aparțin Municipiului Alba Iulia și se adresează în primul rând cetățenilor rezidenți în Alba Iulia.STATUS

!!! Avem deja un prototip pe componenta de vizualizare a platformei de date deschise, care va fi prezentat în exclusivitate în cadrul evenimentului DEZBATEREA NAȚIONALĂ SMART CITY – ALBA IULIA 2018, pe 8-9 octombrie 2018 folosind u n set restrâns de date pentru Proof of Concept.

Suntem în faza de analiză avansată a unor prime seturi de date pentru dezvoltarea platformei Open Data ALBA IULIA, proiect dezvoltat împreuna cu CivicTech Romania și Primăria Municipiului Alba Iulia, în cadrul Proiectului Pilot, Alba Iulia Smart City. Obiectivul nostru imediat este ca, pentru Dezbaterea Natională Smart City – Alba Iulia 2018, din 8-9 Octombrie 2018 să avem funcțional un Proof of Concept al acestei platforme, pe un set restrans de date.

Așadar, până în acest moment, împreuna cu colegii din IT ai Primăriei ALba Iulia am decis să ne focusam pe urmatoarele seturi de date (cu istoricul aferent, pe cativa ani in urma) existente in sistemele IT ale Primariei:

 Incidente inregistrate în Dispeceratul CRM al Primăriei Alba Iulia
– Autorizații de Urbanism
– Componentele Bugetului Local

În vederea pregătirii demo-ului și a platformei de vizualizare de date deschise din Alba Iulia, lucrăm cu următoarele elemente:

 •  Planul urbanistic general al Municipiului Alba Iulia
 • Străzi / numere
 • Iluminat public
 • Proiecte fonduri nerambursabile (investitii)
 • Autorizatii constructii (fără poligoanele construcțiilor și numerele de cărți funciare, din motive de protecție a datelor personale
 • Parcari publice
 • Sectii de vot – in lucru va cuprinde poligoanele de acoperire corespunzatoare fiecarei sectii de vot

PROOF of CONCEPT-ul proiectului Alba Iulia va fi prezentat de către colegii noștri Lucian Stuparu și Ionuț Popa – co-fondatori CivicTech România, care vor arăta că Datele deschise stau la baza unui oraș inteligent.

_________

Etapele de lucru ale proiectului constau în:

 1. Cercetarea proceselor existente de publicare a datelor
 2. Agrearea unei proceduri simplificate de publicare a datelor și definitivarea specificațiilor funcționale ale platformei
 3. Implementarea platformei publice și a interfeței de administrare
 4. Testare, îmbunătățiri și training pentru funcționari publici
 5. Publicare și mediatizare platformă, realizare manual de utilizare și manual tehnic

În prezent, se lucrează la cercetarea contextului și a proceselor deja existente, în vederea realizării unui plan ce urmărește într-o primă etapă să eficientizeze și să optimizeze procesele interne.

Proiectul ‘Open Data Alba Iulia’ se numără printre cele 5 proiecte selectate din 33 înscrise pentru a beneficia de sprijin financiar în cea de-a treia rundă de finanțare oferită de Fondul pentru Democrație (iulie 2018). Astfel, pe durata a 8 luni, în perioada 01.08.2018-31.03.2019, CivicTech România va beneficia de un ajutor financiar nerambursabil în valoare totală de 18.500 lei (aprox. 4.000 EURO) ce vor fi folosite pentru a acoperi costurile cu echipa de lucru, precum și costurile de promovare ale proiectului. Trimestrial, CivicTech România va raporta progresele proiectului, precum și modul în care este folosită suma alocată.CE URMEAZĂ

După definitivarea cerințelor, pasul următor este dezvoltarea și implementarea efectivă a platformei, folosind o metodologie agilă de lucru. Ulterior va urma testarea și lansarea publică.

De asemenea, suntem în etapa de completare a echipei de lucru, așa că dacă dorești să contribui și tu,
Înregistrează-te ca Voluntar!

 


Acest proiect este susținut financiar de Fondul pentru Democrație

Proiectul ‘Open Data Alba Iulia’ se numără printre cele 5 proiecte selectate din 33 înscrise pentru a beneficia de sprijin financiar în cea de-a treia rundă de finanțare oferită de Fondul pentru Democrație (iulie 2018). Astfel, pe durata a 8 luni, în perioada 01.08.2018-31.03.2019, CivicTech România va beneficia de un ajutor financiar nerambursabil în valoare totală de 18.500 lei (aprox. 4.000 EURO) ce vor fi folosite pentru a acoperi costurile cu echipa de lucru, precum și costurile de promovare ale proiectului.
Trimestrial, CivicTech România va raporta progresele proiectului, precum și modul în care este folosită suma alocată.

Echipa primăriei Alba Iulia, împreună cu echipa CivicTech România, pregătește formarea unui Grup Consultativ de specialiști din domeniul Smart City, Open Data și guvernare deschisă care să avizeze criteriile de publicare a datelor anonimizate de care dispune municipalitatea.  Astfel, vom asigura că platforma Open Data Alba Iulia se va conforma bunelor practici și principii din acest domeniu.

Vom reveni în curând cu noutăți!

Echipa CivicTech va utiliza de regulă tehnologii și standarde de tip Open Source și Open Data pentru dezvoltarea platformei propuse. Atunci când este necesară utilizarea unor licențe software non open-source (gratuite sau nu), acestea vor fi agreate înainte împreună cu reprezentantul desemnat de Municipiul Alba Iulia.

Soluțiile tehnice vor respecta standarde ridicate de securitate cibernetică, caracteristice unor platforme similare.

Echipa de proiect este formată din:

 • Lucian Stuparu – Coordonator de proiect
 • Marius Udubașa – Technical Lead &Data Scientist
 • Marius Ghițoiu – Backend Developer
 • Nick Răileanu – UI / UX Designer
 • Cristina Sandu – Manager de Comunicare

Proiectul caută noi colaboratori voluntari.
Vrei să contribui și tu? Înregistrează-te ca Voluntar!

Iată mai multe detalii despre ce se pregătește la Alba Iulia în 2018!