Proiecte

Open Data Alba Iulia

Platforma de Date Deschise a Municipiului Alba Iulia

Dezvoltarea unei platforme online de informare și vizualizare a datelor publice din Alba Iulia

20% progres

Aplicație web publică
DIGITALIZARE
Frontend / Backend

BENEFICIAR

Primăria Alba Iulia

PROVOCAREA

Alba Iulia – cealaltă capitală a României, se pregătește să aniverseze 100 de ani de la Marea Unire prin soluții digitale inteligente, inovative, pliabile pe nevoile oraşului şi puse gratuit la dispoziţia cetățenilor și vizitatorilor săi în 2018, când municipiul va fi în centrul evenimentelor dedicate sărbătoririi centenarului.

Cu ocazia centenarului din 2018, Primăria Alba Iulia s-a dedicat exclusiv tematicii de Smart City și își propune ca prin digitalizare și puterea exemplului să pună Alba Iulia pe harta oraşelor turistice digitalizate din lume. În acest sens, primăria Alba Iulia a încheiat o serie de protocoale de colaborare cu companii mici și mari din zona de IT&C, printre care și platfoma CivicTechRO, pentru a dezvolta soluții digitale fără vreun cost pentru municipalitate şi a le pune gratuit la dispoziţia oraşului în 2018.

Un oraș inteligent este un oraș care ascultă, care este deschis, transparent și curios, care conduce prin exemplu.
De aceea Municipiul Alba Iulia dorește să avanseze transparentizarea datelor publice și să-și întărească imaginea de smart city prin deschiderea informațiilor publice anonimizate de care dispune municipalitatea, spre a fi folosite în mod productiv de către societatea civilă.SOLUȚIA

Soluția propusă de comunitatea CivicTechRO la deschiderea identificată de Municipiul Alba Iulia constă în crearea unei platforme de date publice deschise cu informații din Alba Iulia. Livrabilele propuse sunt:

  • Crearea unei platforme online de vizualizare și preluare a datelor publicate de Municipiul Alba Iulia (opendata.apulum.ro)
  • Crearea unei interfețe de administrare/publicare a datelor pentru funcționarii publici
  • Crearea unui manual de utilizare și a unui manual tehnic de utilizare a platformei
  • Crearea unei proceduri simplificate de curățare și publicare a datelor

Soluția va fi găzduită pe servere ce aparțin Municipiului Alba Iulia și se adresează în primul rând cetățenilor rezidenți în Alba Iulia.STATUS

În prezent, se lucrează la cercetarea contextului și a proceselor deja existente, în vederea realizării unui plan ce urmărește într-o primă etapă să eficientizeze și să optimizeze procesele interne de colectare și anonimizare a datelor publice de care dispune municipalitatea.

Etapele de lucru ale proiectului constau în:

  • Cercetarea proceselor existente de publicare a datelor
  • Agrearea unei proceduri simplificate de publicare a datelor și definitivarea specificațiilor funcționale ale platformei
  • Implementarea platformei publice și a interfeței de administrare
  • Testarea, îmbunătățiri și training pentru funcționarii publici
  • Publicarea și mediatizarea platformei, realizarea manualui de utilizare și manual tehnic


CE URMEAZĂ

După definitivarea cerințelor, pasul următor este dezvoltarea și implementarea efectivă a platformei, folosind o metodologie agilă de lucru. Ulterior va urma testarea și lansarea publică.

De asemenea, suntem în etapa de completare a echipei de lucru, așa că dacă dorești să contribui și tu,
Înregistrează-te ca Voluntar!

Echipa primăriei Alba Iulia, împreună cu echipa CivicTech România, pregătește formarea unui Grup Consultativ de specialiști din domeniul Smart City, Open Data și guvernare deschisă care să avizeze criteriile de publicare a datelor anonimizate de care dispune municipalitatea.  Astfel, vom asigura că platforma Open Data Alba Iulia se va conforma bunelor practici și principii din acest domeniu.

Vom reveni în curând cu noutăți!

Echipa CivicTech va utiliza de regulă tehnologii și standarde de tip Open Source și Open Data pentru dezvoltarea platformei propuse. Atunci când este necesară utilizarea unor licențe software non open-source (gratuite sau nu), acestea vor fi agreate înainte împreună cu reprezentantul desemnat de Municipiul Alba Iulia.

Soluțiile tehnice vor respecta standarde ridicate de securitate cibernetică, caracteristice unor platforme similare.

Coordonatorul de Proiect este Claudiu Ceia.
Voluntari:

Proiectul caută noi colaboratori voluntari.
Vrei să contribui și tu? Înregistrează-te ca Voluntar!

Iată mai multe detalii despre ce se pregătește la Alba Iulia în 2018!