Proiecte

FiiPregatit.ro

Platforma națională de informare pentru Situații de Urgență

Platformă web www.fiipregatit.ro va deveni sursa oficială de informații centralizate pentru publicul larg despre măsuri de siguranță în cazuri de urgență

25% progres

Platformă web publică
INFORMARE
Frontend / Backend

BENEFICIAR

Departamentul pentru
Situații de Urgență

PROVOCAREA

În ultimii ani suntem martorii unei intensificări ale situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații-limită câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), instituţia care coordonează serviciile de intervenție de urgenţă din România, a demarat campania națională de informare publică „Fii pregătit pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru. Eforturile DSU din ultimii ani vin în adresarea obiectivelor tematice stabilite în Planul de acțiune privind eficientizarea sistemului național de răspuns în situații de urgență și au o componentă integrată de digitalizare care facilitează informarea publică.

DSU are deja o aplicație mobilă (iOS / Android) și face eforturi pro-active împreună cu instituțiile din subordine (ex: SMURD) pentru a informa, educa și conecta societatea românească la surse oficiale de informații privind situațiile de risc și de urgență.

Un pas următor pentru DSU este lansarea unei platfome web centralizate, disponibilă la adresa www.fiipregatit.ro, ce va deveni sursa oficială de informații pentru publicul larg despre măsurile de siguranță și intervenție în cazurile de urgență.  SOLUȚIA

În contextul unei colaborări inițiate încă din cadrul programului GovITHub pentru dezvoltarea acest proiect, DSU și-a menținut deschiderea de a lucra împreună cu comunitatea CivicTechRO pentru dezvoltarea acestui proiect în regim de colaborare civică.

Soluția propusă va fi dezvoltată în strânsă colaborare cu specialiștii DSU și va cuprinde următoarele funcționalități:

  • interfață publică destinată utilizatorilor;
  • interfață de administrare a conținutului;
  • aranjarea dinamică a conținutului în funcție de localizarea geografică a utilizatorului;
  • preluare informații de tip alerte / știri din sistemul aplicației mobile DSU.

STATUS

Proiectul se află în prezent în faza de documentare, analiză și definitivare a specificațiilor tehnice.
Conceptul de interfață a fost deja agreat și se află în faza de definitivare. Iată un prim preview:


De asemenea, se lucrează la structurarea și organizarea conținutului tip text, imagine, video ce urmează a fi publicat pe site.CE URMEAZĂ

În următoarea perioadă vom configura infrastructura și vom începe implementarea interfeței.

După agrearea soluțiilor de experiență a utilizatorului contextuală propuse va urma etapa de Implementare interfață și a materialelor vizuale pentru pagini și module/secțiuni principale, conform conceptului și soluțiilor de experiență a utilizatorului agreate cu DSU.

De asemenea, suntem în etapa de completare a echipei de lucru, așa că dacă dorești să contribui și tu,
Înregistrează-te ca Voluntar!

Dăm startul formării unei echipe de lucru! 

Crezi că poți ajuta? Înscrie-te ca VOLUNTAR!

Iată câteva detalii tehnice ale platfomei FiiSigur.ro:

  • Framework. Platforma va fi construită utilizând framework-ul open-source WordPress. Design-ul agreat cu DSU va fi implementat plecând de la o tema de design existentă.
  • Server. Platforma ce va fi dezvoltată va fi găzduită pe serverele puse la dispoziție de DSU și este destinată tuturor cetățenilor din România.
  • Backup & Restore. Platfoma va beneficia de un sistem periodic de salvare a datelor, agreat împreună cu DSU. De asemenea, va fi pus la dispoziția DSU și un sistem de restaurare a unei versiuni a platformei, salvate anterior.
  • Securitate: Înainte de livrare, echipa CivicTechRO va organiza o sesiune de testare a securității platformei;
  • Manual tehnic. Odată cu livrarea platformei,  vom livra și un manual tehnic care să cuprindă detalii despre arhitectura sistemului, aplicațiile auxiliare utilizate, precum și recomandări pentru menținerea securității și performanței platformei.

Echipa:

Proiectul caută noi colaboratori voluntari.
Vrei să contribui? Înregistrează-te ca Voluntar!

Vom reveni în curând cu noi informații despre progresul acestui proiect!

Până atunci, iată câteva informații utile despre activitatea DSU: