Proiecte

fiipregatit.ro

Platforma națională de pregătire pentru Situații de Urgență

Platforma fiipregatit.ro va deveni sursa oficială de pregătire pentru populație despre măsurile de siguranță în situații de urgență

100% progres

Platformă web publică
INFORMARE
Frontend / Backend

BENEFICIAR

Departamentul pentru
Situații de Urgență

DSU a lansat fiipregatit.ro, platforma națională de pregătire a populației pentru situații de urgență!

Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au lansat fiipregatit.ro  platforma web care își propune să devină locul de referință pentru informarea și educarea populației despre situații de urgență sau dezastru.

fiipregatit.ro marchează unul dintre primele proiecte realizate în regim de colaborare deschisă și transparentă între sectorul public și cel privat din România și demonstrează că voluntarii din sectorul IT&C pot ajuta concret autoritățile din România, punând la dispoziție cunoștințele lor de specialitate și experiența în design, programare, comunicare ș.am.d.

Prin astfel de inițiative dezvoltate în regim de voluntariat în comunitatea CivicTech România vom continua digitalizarea serviciilor publice din România și implicarea directă a cetățenilor în proiecte dedicate societății.

Vă mulțumim tuturor pentru implicare și susținere și vă invităm să aflați povestea acestui proiect:

PROVOCAREA

În ultimii ani suntem martorii unei intensificări ale situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații-limită câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – instituţia care coordonează serviciile de intervenție în situații de urgenţă din România – a demarat campania națională de informare publică „Fii pregătit pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru. Eforturile DSU din ultimii ani vin în adresarea obiectivelor tematice stabilite în Planul de acțiune privind eficientizarea sistemului național de răspuns în situații de urgență și au o componentă integrată de digitalizare care facilitează informarea publică.

DSU are deja o aplicație mobilă (iOS / Android) și face eforturi proactive împreună cu instituțiile din subordine (ex: SMURD) pentru a informa, educa și conecta societatea românească la surse oficiale de informații privind situațiile de risc și de urgență.

Un pas următor pentru DSU este lansarea unei platfome web centralizate, disponibilă la adresa fiipregatit.ro, ce va deveni sursa oficială de informații pentru publicul larg despre măsurile de siguranță și reacție în caz de urgență.  SOLUȚIA

În contextul unei colaborări începute încă din cadrul programului GovITHub pentru dezvoltarea acestui proiect, DSU și-a menținut deschiderea de a continua să lucreze împreună cu comunitatea CivicTechRO la finalizarea acestui proiect în regim de colaborare civică.

Soluția propusă va fi dezvoltată în strânsă colaborare cu specialiștii DSU și va cuprinde următoarele funcționalități:

 • O serie de ghiduri informative pentru situații de urgență (cutremur, avalanșă, etc.)
 • Un plan personal detaliat cu recomandări pentru situații de supraviețuire
 • Informații utile pentru cele mai comune cazuri de urgență și prim-ajutor
 • Prezentarea campaniilor DSU derulate de-a lungul timpului în mass-media
 • CMS WordPress personalizat pentru administrarea conținutului

STATUS

Proiectul a trecut de faza de documentare, analiză și definitivare a specificațiilor tehnice.
Conceptul de interfață a fost deja definitivat și agreat cu beneficiarul de proiect.

Acum suntem în faza finală de implementare frontend/backend pentru v1.
Iată un prim preview al site-ului de prezentare:CE URMEAZĂ

 • Lucrăm la adăugarea conținutului final, la structurarea și organizarea resurselor media ce urmează a fi publicate pe site.
 • După adăugarea tuturor materialelor urmează etapa de Testare / QA / Lansare
 • După lansare, urmează să definitivăm lista de funcționalități dorită pentru v2 
 • Pregătim apoi adăugarea de noi funcționalități împreună cu voluntari din CivicTech România

Vrei să contribui și tu la proiect?  Înregistrează-te ca Voluntar!

Ne pregătim cu pași rapizi de lansare!

✓ Ne apropiem de finalizarea proiectului, cu ultimele task-uri pe GitHub

✓ Am început planul pentru v2 a proiectului și rezolvarea de issues nice-to-have din GitHub

✓ Finalizare design

Crezi că poți ajuta și tu? Înscrie-te ca VOLUNTAR!

Iată câteva detalii tehnice ale platformei fiipregatit.ro:

 1. Framework. Platforma va fi construită utilizând CMS-ul open-source WordPress, folosind Trellis pentru deployment, Bedrock pentru structurare WordPress. Design-ul agreat cu DSU va fi implementat pornind de la tema de start Sage.
 2. Server. Vom hosta proiectul pe un server oferit de către DSU, Ubuntu 16.04, provizionare făcută cu Trellis
 3. Backup & Restore. Platfoma va beneficia de un sistem periodic de salvare a datelor, și un sistem de restaurare a unei versiuni a platformei, salvate anterior (rollback).
 4. Securitate: Înainte de livrare, echipa CivicTech va organiza o sesiune de testare a securității platformei;

Manual tehnic. Odată cu livrarea platformei,  vom livra și un manual tehnic care să cuprindă detalii despre arhitectura sistemului, aplicațiile auxiliare utilizate, precum și recomandări pentru menținerea securității și performanței platformei.

Realizată în regim de voluntariat de către specialiști IT&C din Comunitatea CivicTech România în strânsă colaborare cu DSU, platforma web fiipregatit.ro a fost realizată în decursul a câtorva luni de către echipa formată din:

 • Coordonatorul de Proiect: John Popa – PM, UX/UI/Design
   • a coordonat acest proiect, a realizat partea generală de experiență a utilizatorului (să fie totul cât mai clar, ușor de folosit, prietenos, funcțional)
   • de asemenea a creat interfața platformei și împreună cu colegii din echipă a realizat partea de interacțiuni pentru utilizatorii acestei platforme.
 • Voluntari:
  • Claudiu Ceia full stack dev
   • a implementat design-ul și cerințele de UX și funcționalitate
   • a codat, implementat și coordonat dezvoltarea optimă a platformei, în conformitate cu specificațiile tehnice, asigurând partea de Framework, Funcționalități, accesabilitatea optimă de pe dispozitive mobile (lightweight), structurile de date pentru ghiduri și conținutul media, precum și funcționalitățile de Backup & Restore și Securitate Cibernetică.
   • a asigurat coordonarea, dezvoltarea și implementarea tehnică a platformei, în strânsă coordonare cu coordonatorul de proiect, echipa internă și externă de lucru, precum și contribuțiile tehnice ale voluntarilor implicați în proiect
  • Claudiu Antohi  frontend
   • s-a ocupat de crearea unor elemente grafice și adaptarea conținutului media la platformele mobile.
  • Radu Voinea – backend
   • a pus bazele proiectulului pe partea de backend, a elaborat documentația inițială a proiectului (readme.md) și a contribuit cu idei în faza de design și development pentru a lansa în timp util un MVP.
  • Lucian Stuparu  full stack dev
   • a asigurat cadrul administrativ și operațional de cooperare cu DSU și CivicTech România în vederea realizării acestui proiect

Proiectul caută în continuare noi colaboratori voluntari pentru v2 și dezvoltarea de noi funcționalități!
Vrei să contribui și tu? Înregistrează-te ca Voluntar!

Vom reveni în curând cu noi informații despre progresul acestui proiect!

Până atunci, iată câteva informații utile despre activitatea DSU: