Open Data Alba Iulia

De la date brute la informații valoroase

Primăria Alba Iulia lucrează la deschiderea seturilor de date de interes public

Orașele inteligente de mâine se vor dezvolta și vor evolua prin felul în care interpretează informațiile rezultate din date publice. Pentru a identifica probleme, soluții și oportunități într-o comunitate, cât mai multe seturi de date trebuie să fie suprapuse în diferite contexte și puse în fața unor audiențe cât mai diverse pentru interpretare.

Colectarea de date publice este la început în România din punct de vedere al complexității și rafinamentului proceselor din spate, dar fără sisteme de agregare, analiză automată și raportare aceste date riscă să își piardă curând utilitatea. Însă atunci când administrațiile publice investesc în publicarea datelor brute și transformarea lor în instrumente de analiză și informare, inovația va fi un pas următor natural. 

Lucian Stuparu analizează seturile brute de date

Dacă se reușește angrenarea cetățenilor, a mediului civic și privat în acest proces continuu rezultatele vor apărea mai ales din afara instituțiilor publice. Agilitatea, lipsa de birocrație, descentralizarea, implicarea organizațiilor non-guvernamentale, a antreprenorilor locali va duce într-adevăr către un sistem sustenabil. 

Noi seturi de date deschise din Alba Iulia

Alba Iulia și-a propus să demonstreze că publicarea datelor de interes major dintr-o comunitate este esențială pentru dezvoltarea unui oraș inteligent. După mai multe luni de lucru împreună cu echipa CivicTech România, au fost identificate principalele seturi de date și metodele cele mai bune de vizualizare a lor. Ne bucură să anunțăm că avem un prim demo al proiectului Open Data Alba Iulia!

Vă invităm să urmăriți demo-ul Open Data Alba Iulia (de la minutul 40) prezentat în cadrul Dezbaterii Naționale Smart City:

Informații puse în context prin vizualizare de date

În prima versiune publică, proiectul OPEN DATA Alba Iulia oferă posibilitatea de a vizualiza în timp real, în flux continuu și cu un istoric de colectare de 1-4 ani, datele ce arata zonele orașului care se modernizează, zonele în care se fac investiții active, în care se dezvoltă comunitatea din punct de vedere construcții, utilități sau mobilitate urbană, dar și zonele de risc, cele cu probleme sau în care cetățenii fac sesizări, pe baza datelor oficiale înregistrate de administrația locala din Alba Iulia.

Platforma OPEN DATA ALBA IULIA încorporează în acest moment următoarele 11 seturi de date:

John Popa prezintă demo-ul OPEN DATA Alba Iulia

 • Zone de risc si/sau protejate din planul urbanistic – prin date oficiale de geolocalizare este evidențiată zona verde a orașului, dar și zonele cu destinație militară, zonele de risc (alunecare de teren, inundații) sau zonele de protecție sanitară, cele agricole, de agrement etc.
 • Structurile de cazare – prin date oficiale publicate de Ministerul Turismului corelate cu alte date publice, platforma evidențiază pe harta orașului Alba Iulia dispunerea și capacitatea de locuri de cazare a turiștilor, la nivel de pensiuni, hoteluri, moteluri, vile și case / apartamente de închiriat etc.)
 • Dispunerea investițiilor locale aflate în desfășurare în perioada 2013-2020, la nivel de:

  Lucian Stuparu, coordonatorul OPEN DATA Alba Iulia

  • Străzi modernizate
  • Mobilitate urbană
  • Investiții de eficientizare energetică a clădirilor
  • Iluminat public
 • Dispunerea și evoluția autorizațiilor de construcție eliberate în Alba Iulia, prin accesarea datelor istorice de la primării
 • Autorizații pentru branșament utilități (apă, gaz, energie electrică)
 • Incidente și sesizări de la cetățeni primite de către administrația locală
 • Nivel poluare CO2 monitorizat prin senzori de mediu montați pe mijloace de transport în comun

Echipa CivicTech România în vizită de lucru la Primăria Alba Iulia

La nivel tehnic, se lucrează la soluția de automatizare care să faciliteze integrarea de noi seturi de date în regim standardizat.

Ce urmează

Echipa CivicTech România în colaborare cu Primăria Alba Iulia și partenerii proiectului Alba Iulia Smart City vor lucra împreună pentru a identifica și deschide noi seturi de date. De asemenea, prototipul acestui proiect va sta la baza dezvoltării unui platforme de vizualizare de date publice pe care CivicTech România o va oferi și altor primării, instituții publice și private din România.
Versiunea publică de demo a platformei Open Data Alba Iulia va fi anunțată în curând!

CivicTech România a primit finanțare parțială pentru dezvoltarea prototipului platformei de date deschise Open Data Alba Iulia de la Fondul pentru Democrație.