De ce avem nevoie de Open Data în România

Undeva în România, un om de știință lucrează la un sistem avansat de diagnosticare a cancerului folosind inteligența artificială pe seturi de date deschise.

Transformarea fundamentală creată de avansul tehnologiei și de mediile digitale, alimentată de cantități uriașe de date și informații, generează un potențial enorm de a promova guverne și instituții mai transparente, mai responsabile, mai receptive și mai eficiente, în România și în întreaga lume. Avem astăzi la dispoziție resurse fără precedent pentru organizațiile din sectorul societății civile și din sectorul privat care contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților: datele deschise. Ele stau în centrul acestei transformări fundamentale la nivel mondial.

Guvernele statelor cele mai dezvoltate susțin importanța datelor deschise brute în dezvoltarea economică a unei țări; faptul că publicul larg poate reutiliza datele favorizează dezvoltarea economică și socială a unei țări – și asta doar sporind transparența instituțiilor.

O guvernare deschisă permite și stimulează participarea nemijlocită a cetățeanului la informațiile deținute de administrație și la deciziile pe care aceasta le ia.

Prin lege, cetățenii au dreptul de acces liber, deschis, la date publice. Consecința este că, pe măsură ce tot mai multe date sunt făcute publice de către instituții, cetățenii și organizațiile încep să realizeze aplicații, platforme, instrumente care pot sprijini activități economice, sociale, instituționale.

Platforma de date deschise Open Energy, un instrument simplu și accesibil, reprezintă prima inițiativă care încurajează în România participarea fiecărui cetățean și fiecărei organizații la creșterea potențialului comunităților și la progresul societății.

„Date deschise” înseamnă:

  • transparența instituțională;
  • transparența privind cheltuielile publice, cu impact în participarea societății civile în dezvoltarea de inițiative pe baza datelor deschise;
  • folosirea tehnologiei pentru livrarea de servicii către cetățeni;
  • implicarea fiecărui cetățean, comunitate, ONG, instituție, companie care își dorește să contribuie la dezvoltarea societății.

Ce câștigă o societate cu instituții cu date deschise:

  • Un guvern transparent și responsabil, care se conectează regulat și semnificativ cu cetățenii. Astfel crește colaborarea în jurul provocărilor sociale cheie, se eficientizează supravegherea publică a activităților instituțiilor și se sprijină inovația, dezvoltarea economică durabilă, crearea și dezvoltarea de politici și programe publice eficiente;
  • Putere sporită pentru guverne, cetățeni, societate civilă și organizații din sectorul privat de a lucra fără opreliști în domenii esențiale: sănătate, educație, siguranță publică, protecția mediului, drepturile omului, dezastrele naturale;
  • Datele deschise pot contribui la generarea unei creșteri economice incluzive, prin sprijin pentru crearea și consolidarea de noi piețe, întreprinderi și locuri de muncă;
  • Guvernele, cetățenii, societatea civilă și organizațiile iau decizii mai bine informate, dezvoltă noi perspective și idei inovatoare menite să genereze beneficii sociale și economice, îmbunătățind viața comunității;
  • Utilizatorul poate compara, combina și urmări conexiunile între diferite seturi de date, urmărind datele în mai multe programe și sectoare. Atunci când datele pot fi combinate și comparate efectiv, ele pot contribui la evidențierea de tendințe, la identificarea provocărilor și inegalităților sociale și economice și la evaluarea progreselor înregistrate în programele și serviciile publice.

Această publicație este parte a proiectului “Utilizarea Open Data pentru încurajarea unui comportament responsabil de consum energetic” realizat de CivicTech România cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Enel România.