Cum lucrăm in CivicTech Romania – resurse utile

Încă de când am plecat la drum ne-am bazat deciziile pe un set de reguli și bune practici, unele împrumutate de la alții, altele dobândite din proprie experiență. Pentru cei care vor să contribuie în mod direct însă nu știu de unde să înceapă, am pregătit o serie de materiale care să ajute ca punct de plecare:

#1 Playbook: Standarde pentru Servicii Digitale 

Standarde pentru servicii digitaleRomânia este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește gradul de utilizare al serviciilor publice digitale către cetățeni. Prin standardele pe care le adoptăm în dezvoltarea proiectelor noastre credem că putem livra servicii digitale funcționale, moderne, cu un impact pozitiv direct pentru cetățeni. În fiecare proiect dezvoltat în cadrul CivicTech România ne străduim să ne ridicăm cerințelor noastre de calitate, iar acolo unde acest lucru nu este posibil din prisma constrângerilor specifice proiectului, vom documenta compromisurile și ne vom informa partenerii.

La fel ca toate proiectele noastre, și regulile de bune practici reprezintă un document viu. Depinde de noi toți să le modelăm, să le ajustăm și evident să le aplicăm in proiectele pe care le dezvoltăm. Aceste reguli sunt publice și deschise la contribuții pe https://civictechro.github.io/playbook/. Așteptăm PRs! (pull requests!)


#2 Ghid de Colaborare Open Source

Am creat acest ghid pentru a stabili împreună cum putem colabora la dezvoltarea de proiecte și pentru a strânge în jurul nostru o comunitate de oameni cu aceeași viziune ca și noi. În redactarea acestui ghid ne-am folosit de experiența dobândită în mediul privat și de bunele practici promovate acolo, dar și de experiența de până acum în CivicTech România și GovITHub.

Am actualizat recent pe github documentele care conțin ghidul pentru contribuții în cadrul proiectelor CivicTech România. E o primă versiune, ar trebui tratat ca un document viu, pe care îl vom actualiza unde e cazul. Așteptăm feedback și întrebări dacă sunt neclarități. Sperăm să vă placă și să fie util celor care nu sunt foarte familiarizați cu modul de lucru într-un proiect Open Source, detalii aici: https://civictechro.github.io/guidelines/ 

 #3. Codul de Conduită în Comunitatea CivicTech România

Suntem o comunitate reunită din medii profesionale diferite. Apreciem în mod deosebit în care diversitatea și deschiderea membrilor noștri.  Ca atare, ne angajăm să oferim un mediu prietenos, sigur și primitor pentru toți cei reuniți sub această comunitate, indiferent de sex, orientare sexuală, abilități, etnie, statut socio-economic, orientare politică sau religie (ori lipsa acesteia).

Acest Cod de conduită conturează așteptările noastre pentru toți cei care fac parte din comunitatea noastră, precum și consecințele unui comportament inacceptabil. Invităm astfel pe toți cei care alcătuiesc comunitatea CivicTech România să ne ajute să asigurăm experiențe sigure și pozitive pentru toată lumea. Codul nostru de conduită poate fi accesat aici: https://civictechro.github.io/code-of-conduct/


Colaborare deschisă – împreună

Nu vă sfiiți să ne sugerați modificări pe oricare dintre aceste documente sau să adoptați aceste resurse în alte comunități sau companii în care activați. Ne-ar face o deosebită plăcere, în cazul în care faceți asta, să ne anunțați și pe noi. Vă așteptăm alături de noi!