Hai si tu

Politica de Confidențialitate

1. Prezentare generală

Prezenta Politică de Confidențialitate are scopul de a explica într-un mod simplu și transparent cine suntem, ce tip de date personale colectăm în legătură cu dvs prin intermediul site-ului www.civictech.ro, cum le prelucrăm și care sunt drepturile dvs cu privire la aceste date.

  • CivicTech ROMÂNIA este denumirea comercială a Asociației IT Center for Community Solutions, organizație profesională neguvernamentală fără scopuri politice sau patrimoniale, independentă și constituită prin libera asociere a membrilor săi.
  • În conformitate cu reglementările GDPR (Regulamentul European nr 2016/679) și ale Legii nr. 677/2001 privind protecția persoanelor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulatie a acestor date, Asociația IT Center for Community Solutions, în calitate de proprietar și administrator al site-ului civictech.ro este operator de date personale și reprezintă legal entitatea care determină scopul, condițiile și modalitățile de procesare a datelor ce stau la baza accesării și utilizării site-ului civictech.ro
  • Datele cu caracter personal se referă la orice informație care ne comunică ceva despre dvs, care oferă informații pe care le putem corela cu dvs. sau care vă pot dezvălui identitatea.
    • Datele cu caracter personal sunt atât datele care identifică direct o persoană (precum nume, prenume sau adresă de domiciliu) dar și orice alte date care permit identificarea indirectă a acesteia, cum ar fi, de exemplu: postări pe rețele sociale, adresa de email, adresa IP sau cv-ul. Prin urmare, protecția datelor personale vizează orice utilizator de internet – fie că doar navighează pe web sau se înscrie ca voluntar alături de noi.
  • Prelucrarea datelor personale se referă la toate operațiunile pe care le putem face în privința datelor dvs personale, cum ar fi colectarea, înregistrarea, stocarea, analizarea, utilizarea, modificarea, partajarea, transferul și ștergerea acestora.
    • Prelucrarea de date personale necesită consimțământul acordat în mod liber și explicit din partea dvs, pentru fiecare scop în parte.

Vă invităm să citiți în continuarea acestui document despre ce tipurile de date colectăm despre dvs, ce facem cu datele dvs. personale și cât timp le păstrăm, care sunt drepturile dvs. privind aceste date, cum le respectăm noi, precum și cum vi le puteți exercita. Dacă aveți orice fel de întrebări, nelămuriri sau sugestii privind confidențialitatea datelor vă rugăm să ne trimiteți o solicitare scrisă la adresa gdpr[at] civictech.ro


2. Ce date personale colectăm 

Colectăm o serie de date personale doar pentru scopuri legitime și definite clar, ce stau la baza activității și comunicării noastre cu dvs, iar prelucrarea lor se întemeiază întotdeauna pe baza consimțământul dvs explicit pentru fiecare situație în parte, după cum urmează:

I. DATE ANONIMIZATE ȘI STATISTICE
Conținutul site-ului civictech.ro are caracter informativ, iar accesarea sa NU presupune colectarea de date personale, ci doar de date anonimizate și statistice astfel:

  • Date statistice și anonimizate despre accesarea și performanța website-ului
    • Ex: câți vizitatori, ce browser, de pe ce tip de dispozitiv – prin Google Analytics, Pingdom
    • Nu folosim servicii prin care putem identifica utilizatorul (adresă ip, etc.)
    • Colectăm date statistice și anonimizate despre performanța website-ului
      • Ex: cât de repede se încarcă – prin Pingdom
  • Date anonimizate despre căutările în site – prin Algolia
    • Termeni căutați des (vedem interesul oamenilor pe anumite subiecte)
    • Locațiile populare din care se fac căutări (pentru a putea să optimizăm viteza de căutare pentru regiunile populare)
    • Termeni populari, dar fără rezultate (putem sinonimiza acolo unde e cazul, anumiți termeni. ex: dacă se caută des “citadelă inteligentă” dar nu avem rezultate, putem sinonimiza cu “cetate inteligentă”)
  • Date statistice despre Incidente de securitate:
    • Logăm orice activitate malițioasă detectată  – prin WP Cerber
    • Date de identificare despre ce acțiune s-a încercat și a fost detectată ca fiind malițioasă, de exemplu: cineva a încercat de mai multe ori o parolă greșită
    • Facem asta pentru a putea “bana”/blacklista actorii malițioși

II. DATE PSEUDO-ANONIMIZATE
Accesarea, interacțiunea și navigarea utilizatorilor pe site-ul civictech.ro presupune prelucrarea, validarea și procesarea unor date pseudonimizate (adică nu verificăm sau nu e relevant dacă datele cu caracter personal sunt reale), obținute prin:

  • Formularul de contact
    • Stocăm conținutul cererile trimise prin formularul de contact de pe site-ul civictech.ro ca să vedem ce mesaje ne transmit vizitatorii acestui site
    • Stocăm adresa de email (reală sau invalidă) folosită prin completarea formularului de contact pentru a putea răspunde utilizatorilor care ne contactează, dacă nu este indicată o altă modalitate de contact
  • Abonarea la Newsletter
    • Verificăm și confirmăm validitatea adreselor de e-mail folosite la Abonarea la Newsletter prin trimiterea un e-mail automat care solicită confirmarea abonării
    • Ulterior, adresele de e-mail validate prin abonare sunt folosite pentru a trimite mesaje cu scopuri de informare și marketing, cu posibilitate de dez-abonare / anulare sau revocare a calității dobândite prin înregistrare.
  • Comentarii pe blog
    • Stocăm comentariile primite pe blog prin serviciul Disqus pentru a colecta public opinii presudo-anonimizate ale vizitatorilor site-ului civictech.ro

III. DATE CU CARACTER PERSONAL
Înscrierea și adeziunea în comunitatea de voluntari, parteneri și susținători ai CivicTech România presupune consimțământul prealabil de colectare și procesare a datelor personale, prin completarea unor formulare de înscriere specifice, după cum urmează:

  • La adresa https://civictech.ro/hai-si-tu
    • FORMULAR DE VOLUNTAR
      • Presupune colectarea următoarelor Date personale: nume*, prenume*, adresă de e-mail*, nr de telefon, localitate*, Competențe și interese de voluntariat*, Date profesionale (disponibilitate de implicare*, experiență de lucru) etc
      • Datele sunt prelucrate prin 123Form Builder și Google Drive
        • Datele individualizate sunt procesate prin VoluntApp pentru profiling
          • Adresele de email sunt centralizate prin MailChimp
          • Adresele de email primesc o invitație automata pe Slack
        • Colectarea și prelucrarea de date personale este necesară pentru evidența, comunicarea personalizată și administrarea internă a resurselor umane interesate și disponibile să contribuie la realizarea activităților publice ale CivicTech România
    • FORMULAR DE PARTENER
      • Presupune colectarea următoarelor Date personale: nume*, prenume*, adresă de e-mail*, organizație*, localitate* etc
      • Datele sunt prelucrate prin 123Form Builder și Google Drive
        • Adresele de email sunt centralizate prin MailChimp
      • Colectarea și prelucrarea de date personale este necesară pentru evidența internă a resurselor interesate și disponibile să contribuie la realizarea activităților publice ale CivicTech România
  •  La adresa https://civictech.ro/sustine
    • FORMULAR DE SUSȚINĂTOR
      • Prespune colectarea următoarelor date personale *nume, *prenume, *adresă de email
      • Datele sunt procesate și centralizate prin PayPal
      • Colectarea și prelucrarea de date personale este necesară pentru evidența internă și raportarea anuală a veniturilor din donații ale Asociației IT Center for Community Solutions

3. Care sunt drepturile dvs. asupra datelor personale

În calitate de operator de date personale, Asociația IT Center for Community Solutions are obligația legală de a asigura persoanelor vizate exercitarea drepturilor acestora asupra datelor personale în conformitate cu prevederile GDPR și anume:

  • Dreptul de informare și acces la date cu caracter personal
    • Aveți dreptul de a solicita un raport al datelor dvs. cu caracter personal pe care le prelucrăm
  • Dreptul la rectificare
    • Dacă datele dvs. personale sunt incorecte, aveți dreptul să ne cereți să le corectăm sau să le modificăm.
  • Dreptul la ștergerea datelor („dreptul de a fi uitat”)
    • Puteți să ne solicitați ștergerea datelor dvs. cu caracter personal în caz că datele nu mai sunt necesare în scopul pentru care au fost colectate sau prelucrate, vă retrageți consimțământul pe baza căruia are loc prelucrarea sau pur și simplu nu mai doriți să vă aflați în baza noastră de date
  • Dreptul de a vă opune prelucrării datelor
    • Puteți să vă opuneți folosirii datelor dvs. personale sau la cu posibilitate de dez-abonare, anulare sau revocare a calității dobândite prin înregistrare
  • Dreptul la portabilitatea datelor
    • Aveți dreptul să ne solicitați să vă punem la dispoziție datele dvs. cu caracter personal pe care le prelucrăm prin mijloace automate și cu consimțământul dvs, în cazul în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic.
  • Dreptul la a vă opune proceselor automatizate 
    • În unele situații folosim sisteme automate de luare a deciziilor pe baza informațiilor dvs. cu caracter personal, dacă ne-ați dat acordul în acest sens. Aveți dreptul de a vă opune la astfel de decizii automate și să solicitați ca decizia să fie luată de o persoană.
  • Dreptul de a depune plângere 
    • Puteți depune plângere față de modalitatea de prelucrare a datelor personale la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

Vă puteți exercita toate aceste drepturi, fie individual, fie cumulat, foarte ușor, prin simpla transmitere a unei solicitari scrise la adresa de e-mail gdpr[at]itccs.ro și / sau la adresa poștală: str. Ierbei, nr. 2, intrarea 158, ap. 17.


4. Ce facem cu datele dvs personale

Scopurile generale ale colectării de date personale au în vedere scopuri legitime explicate direct precum:

  • Recrutarea de voluntari și de parteneri
    • Folosim informațiile despre dvs. din formularele de înscriere cu scopul de a vă invita să luați parte în anumite proiecte sau activități desfășurate în cadrul CivicTech România, numai in cazul in care v-ați exprimat în mod explicit acordul.
  • Îmbunătățirea și dezvoltarea produselor și serviciilor CivicTech România
    • Analizăm modul în care folosiți produsele și serviciile noastre ca să vă înțelegem mai bine și observăm ce putem îmbunătăți
  • Informare și marketing personalizat pentru vizitatori, abonați, voluntari, parteneri sau susținători
    • Trimitem newslettere și/sau alerte periodice prin folosirea postei electronice (e-mail, SMS), și numai în cazul in care persoana vizată și-a exprimat în mod explicit acordul pentru a primi astfel de mesaje.
  • Raportare internă și externă
    • Folosim în vederea desfășurării activităților organizației și pentru a ajuta echipa de management să ia decizii mai bune în privința operațiunilor și serviciilor noastre
  • Securitatea datelor
    • Avem datoria de a proteja datele dvs. personale și de a preveni, a detecta și a limita încălcarea securității datelor.

5. Cât timp păstrăm datele dvs. cu caracter personal

Nu avem dreptul să păstrăm datele dvs. cu caracter personal decât pe perioada în care sunt necesare în scopul pentru care le-am solicitat inițial. După această perioadă, căutăm soluții fezabile, ca de exemplu arhivarea.


6. Ce obligații avem în prelucrarea și colectarea de date personale

În calitate de operator de date personale, Asociația IT Center for Community Solutions are obligația legală de a asigura:

  • Stocarea sau transferarea datelor personale doar în cadrul Uniunii Europene
    • sau exclusiv către furnizorii de servicii din SUA certificați în cadrul EU-US Privacy Shield.
  • Inventarierea datele cu caracter personal și colaborarea exclusivă cu furnizorii de servicii respectă la rândul lor rigorile GDPR.
  • Păstrarea unei evidențe a activităților de prelucrare a datelor personale
    • În conformitate cu Legea nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, asociația IT Center for Community Solutions are obligația de a administra în condiții de siguranță și numai pentru scopurile specificate acele date personale pe care utilizatorii le furnizează cu ocazia accesării și completării formularulelor de înregistrare disponibile pe site-ul www.civictech.ro
  • Securitatea și confidențialitatea datelor cu caracter personal
    • Asociația IT Center for Community Solutions va depune toate eforturile pentru a asigura utilizarea formularului de către utilizatori în condiții maximă securitate și confidențialitate.
    • În caz de folosire abuzivă sau neautorizată a webite-ului sau a formularelor de înscriere și contact, precum și de nerespectare a oricăror obligații prezentate aici, IT Center for Community Solutions își rezervă dreptul de a limita, suspenda sau anula, fără preaviz, accesul anumitor utilizatori la anumite secțiuni din site precum formulare, cât și la pagina web civictech.ro.
  • Stabilirea procedurii de notificare a autorității de supraveghere în cazul încălcării securității datelor cu caracter personal

7. Termeni și Condiții Generale ale Politicii de Confidențialitate

  • Scopul Politicii de Confidențialitate este de a informa, defini și reglementa condițiile de utilizare a acestui site în conformitate cu  Regulamentul European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date
  • Accesul la website-ul wwww.civictech.ro, a conținutului său și a formularelor de înregistrare în comunitatea CivicTech este disponibil 24h/zi, 7 zile/săptămână, excepție fiind doar atunci când sunt lucrări de întreținere sau de actualizare ale site-ului civictech.ro
  • Asociația IT Center for Community Solutions va depune toate eforturile pentru a asigura accesibilitatea site-ului precum și utilizarea formularelor care presupun colectarea și prelucrarea de date personale de către utilizatori în condiții maximă securitate și confidențialitate.
  • În caz de folosire abuzivă sau neautorizată a webite-ului sau a formularelor de înscriere și contact, precum și de nerespectare a oricăror obligații prezentate aici, IT Center for Community Solutions își rezervă dreptul de a limita, suspenda sau anula, fără preaviz, accesul anumitor utilizatori la anumite secțiuni din site precum formulare, cât și la pagina web civictech.ro.
  • Întregul conținut al platformei electronice CivicTech, dar fără a se limita la texte, imagini grafice, programe, elemente de grafică web, precum și orice alte date și aplicații, sunt proprietatea asociației IT Center for Community Solutions, fiind protejate conform Legii drepturilor de autor și Legilor privind dreptul de proprietate intelectuală.
  • Asociația IT Center for Community Solutions garantează utilizatorilor acces limitat, în interes personal, la website și la formularele electronice de înscriere, abonare și contact și nu le conferă dreptul de a reproduce, de a copia, de a vinde sau a exploata site-ul, formularele sau conținutul în orice manieră, în scopuri comerciale, contrare intereselor asociației IT Center for Community Solutions.
  • Orice încercare de a accesa conținutul website-ului sau a formularulelor din site, sau de a afecta performanțele serverului pe care rulează acesta va fi considerată o tentativă de fraudare și va pune în mișcare cercetarea independentă, civilă sau penală împotriva aceluia sau acelora care a(u) încercat acest fapt, în funcție de gravitatea faptei.
  • În conformitate cu GDPR 2016/679 și Legea nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, Asociația IT Center for Community Solutions are obligația de a administra în condiții de siguranță și numai pentru scopurile specificate acele date personale pe care utilizatorii le furnizează cu ocazia accesării și completării formularelor de înregistrare a datelor disponibile pe site-ul www.civictech.ro
  • Drepturile și obligațiile părților, menționate în prezentul act, precum și toate efectele juridice pe care acest le produce sunt guvernate de legea română;
  • Orice litigiu care are ca obiect o dispută apărută în legătură cu acești termeni și condiții urmează a fi soluționat de instanțele competente de drept comun din București. Alegerea competenței este în favoarea ambelor părți.
  • Asociația IT Center for Community Solutions își rezervă dreptul de a actualiza termenii și condițiile cu notificarea prealabilă a persoanelor care și-au acordat consimțământul asupra prevederilor detaliate în acest document.